Tunga lyft - så klarar ni av flytten

Det finns olika definitioner av tunga lyft och vi tänkte i den här texten reda ut lite kring detta ämne. Som flyttfirma på Lidingö så ställs vi nästan dagligen inför utmaningar där tunga saker ska lyftas och transporteras. Vi ställs dock ofta även inför utmaningar där vi kan gå bet och där privatpersoner och företag kommit att missuppfatta vad som kan räknas som tunga lyft - och vad som kan räknas som ett lyft som kräver speciella åtgärder och speciella maskiner för att klara av.

I din vardag och vid din flytt så kommer du snabbt att bli varse om att det är ett projekt som ställer krav på din fysik. Dels så ska du lyfta olika saker - kartonger, möbler och andra föremål - och dels så ska du också bära dessa. Finns det exempelvis ingen hiss så kommer det att kännas i dina ben på ett ganska påtagligt sätt. Det är, kort och gott, jobbigt att flytta.

Vissa saker kommer att behöva hjälp av exempelvis vår flyttfirma på Lidingö - andra kan du, även om det är jobbigt, klara av på egen hand. Vi tittar närmare på vårt sätt att definiera tunga lyft:

Tunga lyft 1 - möbler och kartonger.

Det här är det vanliga vid en flytt. Du ska packa alla dina kartonger med ditt bohag och du ska sedan bära dessa till flyttbilen. Utöver detta så ska du - tillsammans med dina vänner - bära alla möbler och där sängen, soffan och exempelvis byråer kommer att vara extra jobbiga.

Det du ska tänka på är följande. Se till att lyfta på rätt sätt och på att använda dina större muskelgrupper. Benen och rumpan är typiska exempel på sådana - ryggen är det inte. Lyft alltid med böjda ben och rak rygg och ta det lugnt genom hela lyftet. Använd handskar för att spara på händerna. Se även till att packa kartongerna lättare. Du tjänar på att gå flera gånger. När ni ska lyfta tillsammans så ser ni till att prata er igenom proceduren. Använd gärna bärremmar för att fördela vikten jämnt mellan er.

Tunga lyft 2 - pianon och kassaskåp.

Det här är vårt område. Vi har lång vana av att utföra dessa typer av tunga lyft. Det är också dessa typer av lyft som privatpersoner ska undvika. Dels som en följd av säkerhet och dels som en följd av att föremålen - ett piano, i synnerhet - kan ta skada om man tappar det.

Vid dessa typer av lyft så blir erfarenhet viktigt. Det är samarbetet som gör lyftet - inte muskelkraft: man ska lyfta och bära som ett lag och som en enhet. Vi ser alltid till att vikten fördelas jämnt och vi ser till att vi hela tiden kommunicerar med varandra. Behöver du flytta ett piano? Ring en flyttfirma som har vanan av detta. Gör det aldrig på egen hand och med dina vänner.

Tunga lyft 3 - maskiner.

Den tredje kategorin av Tunga lyft handlar om maskiner och annat som används exempelvis inom verkstad och industrier. Här finns det företag som specialiserat sig på just detta och som använder exempelvis kranbilar - av olika storlekar - för att lyfta och transportera godset. Det krävs även exempelvis tillstånd för att genomföra en tungtransport.

Genomgående så handlar dessa lyft om kunskap och utbildning. Man ska ha ett certifikat för att få genomföra tunga lyft av denna kaliber. Riskbedömning och ett uteslutande tänk på säkerhet är ett måste. Minsta misstag kan innebära en ren katastrof.

Vi är en flyttfirma med lång erfarenhet!

17 Jun 2023