Flytta med husdjur - tänk på detta

Att flytta till en ny stad är ett stort äventyr och någonting som fyller kroppen med både förväntan och med spänning. Ett nytt kapitel i livet ska påbörjas och det är alltid en positiv sak. Som flyttfirma på Lidingö har vi hjälpt kunder att både flytta till Stockholm och från vår huvudstad till mindre städer - både i närheten och betydligt längre bort. 

Vi vet att en längre flytt måste planeras på ett bättre sätt än en flytt som sker inom samma stad. Vid den senare typen av flytt kan man alltid åka tillbaka och köra en extra sväng, den möjligheten finns inte om det handlar om en längre flytt: allt måste planeras och allt måste rymmas. 

Planera för din flytt med husdjur 

Det handlar också om en nystart för hela familjen. Barnen ska börja i en ny skola, de ska kanske börja i nya idrottslag och de ska lära känna nya vänner. Har man husdjur så är det också väldigt, väldigt viktigt att man tänker på dessa i samband med flytten. Har du en katt eller en hund så kommer det att innebära en stress, en påfrestning och en rejäl utmaning även för dem att flytta. 

På samma sätt som det är för dig så kommer utmaningarna att hopa sig för ditt husdjur. Det du kan göra är att förbereda och underlätta för ditt husdjur - både för själva flytten och för den nya framtiden i staden dit ni flyttar. Vi ger några tips om detta: 

  • Vänj ditt husdjur vid buren. En katt eller hund kommer förmodligen att åka i någon form av bur. Viktigt är att den också är van vid detta. Se till att åka några svängar innan flyttdagen så att djuret känner sig trygg och säker. Lägg gärna ner exempelvis någon filt med era dofter på och någon leksak som djuret känner igen. 
  • Vatten och mat. Se alltid till att det finns vatten och mat under resan. Stanna för många bensträckare och ge djuret frisk luft - extra viktigt under sommaren! 
  • Märkning. Har du en katt som du tänkt ska vara ute så ska du se till att det finns en märkning på halsbandet - eller någon annan typ av identifiering. Katter kan lätt förvilla sig i nya områden och söka sig tillbaka till trygga kvarter - nästan oavsett hur långt bort dessa ligger. Väl på plats i den nya staden så är det också viktigt att du låter din katt bekanta sig med miljön. Skynda långsamt: gå med koppel i några dagar och släpp inte ut katten vind för våg i ett okänt område. Samma sak med bostaden. Låt ditt djur få känna in sig i hur allt ser ut och vänja sig med ert nya hem - på samma sätt som övriga medlemmar i familjen gör. 
  • Försäkringar. Se alltid till att ditt djur är försäkrat. Tyvärr så kan olyckor hända i samband med transporter. Hunden eller katten kan hoppa ur bilen, blir skrämd och springa rakt ut på motorvägen. Det är tyvärr långt ifrån ovanligt och en försäkring blir ett bra sätt att tackla eventuella veterinärkostnader på. 
  • Veterinär. Alla djur är unika och reagerar olika på flyttar. Vet du att din hund eller katt har väldigt svårt att åka längre sträckor i bil och lätt blir uppjagad? Tala med din veterinär om det kan finnas exempelvis lugnande tabletter att skriva ut. 
Vi är en flyttfirma med lång erfarenhet!

12 Aug 2023