Flytta utomlands? Några tips från flyttfirman

Funderar du på att flytta utomlands? För många så stannar detta vid en fantasi. Man tänker sig ett liv i ett annat land, i ett annat klimat och med en helt ny kultur att ta del av - samtidigt som man också ställs inför en språklig utmaning.

Vi skulle säga att du bör ta chansen om du får den. Sverige ligger alltid kvar och en utlandsflytt behöver heller inte vara det stora projekt som många tänker sig. 

Anlitar du oss som flyttfirma på Lidingö så får du en erfaren partner, van och införstådd med de logistiska utmaningar som en långväga flytt för med sig, som kan hjälpa dig att komma på plats. Vi har vana av att sköta flyttar runt hela Europa och kan direkt säga att den stora utmaningen inte handlar om att få alla dina saker och de delar av bohaget du vill ha med dig på plats. Utmaningen ligger istället på andra områden. 

Tips inför utlandsflytten 

Vi tänkte här gå igenom några snabba tips som kan underlätta vid din utlandsflytt - i form av följande punkter: 

  • Flytta själv först - sakerna sedan. Ett bra sätt att flytta utomlands på är att först själv acklimatisera sig till det nya landet och hitta en bostad. Du kanske inte vill ha hur många möbler som helst direkt vid ankomst, eller hur? Det nödvändigaste räcker. Då du väl hittat en bostad som du tänkt dig att bo i under en längre tid så kan du börja planeringen av flytten av de möbler och annat bohag som du vill ha. Antingen kan du anlita en flyttfirma eller också kan du exempelvis välja att hyra en container för frakt med båt. Jämför priser och annat innan. Tänk även på att det går utmärkt att A) magasinera saker i Sverige och B) köpa möbler på plats i det nya landet. Samma sak gäller för kläder. Ikea finns säkerligen i närheten om du vill ha prisvärda och snygga möbler. 
  • Förstå systemet. Se alltid till att ta reda på vad som gäller frö sjukvård, banker, försäkringar och annat i det land du ska flytta till. Kolla även upp exempelvis visum och vad som gäller för utländska medborgare. Du bör kontakta Skatteverket och Försäkringskassan här i Sverige och låta dessa myndigheter ge dig rätt rådgivning och vägledning. 
  • Lär känna landet. Rådet är att du är öppen och att du inte utgår från hur Sverige ser ut och hur vårt land fungerar. Alla länder har sina egna små egenheter och kulturella särarter. Vi har också det - det är bara att fråga vilken utländsk besökare som helst. Vår poäng: även om det inte fungerar som hemma så kan det ändå fungera - det är bara att vägen till målet ser lite annorlunda ut. Var öppen, se till att omfamna egenheterna och se till att sätta igång med att lära dig språket. Engelska kan du komma långt med, men för att bli accepterad på allvar så bör du försöka lära dig att tala det inhemska språket. Försök uppmuntras! Folk gillar när man provar och vågar. Beställ en kaffe på ett café, fråga någon hur hen mår eller inled ett samtal med en granne. Du lär dig snabbt, det lovar vi! 
Låt oss hjälpa dig med flytten!

19 Aug 2023